Från den 1 juni 2017 behöver bara de största fritidsbåtarna finnas i Motorfordonsbyråns register. Mindre fritidsbåtar och vattenskotrar får dock vara kvar i registret, men för det krävs ett aktivt val av ägaren. Annars åker farkosten ut ur registret till sommaren 2019.

Från och med den 1 juni ändras reglerna runt Ålands vattenfarkostregister, tidigare Fritidsbåtsregistret. Motoreffektgränsen för registeringsplikt för utombordsmotor höjs från 15 till 115 kilowatt och för inombordsmotor från 37 till 300 kilowatt. Detta motsvarar en motoreffektgräns för registeringsplikt om drygt 154 hästkrafter för utombordare och drygt 402 hästkrafter för inombordare

De vattenfarkoster som enligt den nya lagstiftningen inte är registeringspliktiga kommer att tas bort ur registret sista maj 2019, om inte ägaren själv kontaktar Motorfordonsbyrån för att hålla kvar båten i registret.

Det är värt att notera att säkerhetsutrustningen i båtarna inte förändrats. Även en båt som inte längre behöver vara registrerad ska vara utrustad som tidigare med t.ex. flytvästar och brandsläckare.

 

Faktaruta

Säkerhetsutrustning i fritidsbåt

Följande krävs i motorbåt, segelbåt över 5 meter och vattenskotrar

– flytvästar för alla ombord

– länspump eller motsvarande redskap

– åror/paddel eller lämpligt ankare med lina

 

Godkänd brandsläckare krävs dessutom i båt med:

  • utombordsmotor över 15 kilowatt (ca 20,4 hk),
  • inombordsmotor över 37 kilowatt (ca 50,3 hk),
  • båt som är överbyggd med fast installerad värmare eller pentry

Anmälan till Ålands vattenfarkostregister